
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)
Payment of Wages to Workers

for Period of Lockdown due to COVID-19

Q1: Whether an employer is liable to pay wages for the

period of lockdown due to COVID-19?

A: The Home Secretary, Ministry of Home Affairs, Government of

India vide Order dated 29.03.2020 (Ref : 40-3/2020-DM-I(A),

directed the State / UT Authorities to take necessary action and

to issue necessary orders to their District Administration / Police

Authorities to ensure that all the employers, be it in the industry

or in the shops and commercial establishments, shall make

payment of wages to their workers, at their work place on the

due date, without any deduction for the period their

establishments are under closure during the lock down. In

addition, Ministry of Labour & Employment, Government of India

vide its letter dated 20.03.2020 has advised all the employers of

Public / Private Establishments not to terminate their employees,

particularly casual or contractual workers from job or reduce their

wages. If any worker takes leave, he should be deemed to be on

duty without any consequential deduction in wages for this period.

Further if the place of employment is made non-operational due

to COVID-19, the employees of such unit will be deemed to be on

duty. In some states such as Haryana, the The Director,

Industries of Commerce, Haryana vide advisory dated 27.03.2020

have advised all the industrial and commercial establishments to

transfer salaries to their employees.



Q2: Whether the order dated 29.03.2020 by Ministry of

Home Affairs is a binding direction or or advisory? If

binding, under which legal provision?

A: Since the Order dated 29.03.2020 has been issued by the

Home Secretary, Ministry of Home Affairs, Government of India

while exercising the power conferred under Section 10(2)(l) of

Disaster Management Act 2015 (“DMA”) acting in the

capacity as Chairperson, National Executive Committee, it is

binding upon all concerned. Section 10(2)(l) of DMA empowers

National Executive Committee to give directions to, the concerned

Ministries or Departments of the Government of India, the State

Governments and the State Authorities regarding measures to be

taken by them in response to any threatening disaster situation

or disaster. Section 51 of DMA prescribes Punishment for

obstruction, etc. against whoever, without reasonable cause

refuses to comply with any such direction. As per Section 71 of

DMA No court (except the Supreme Court or a High Court) shall

have jurisdiction to entertain any suit or proceeding in respect of

any such direction. And in terms of Section 72 of DMA, the Act

shall have overriding effect, notwithstanding anything

inconsistent therewith contained in any other law for the time

being in force.

Till such time the above order by Ministry of Home Affairs is not

modified or set aside by a competent court i.e. High Court /

Supreme Court, the said order is binding and remains in force.



Q3: What is the scope of “workers” for the purpose of

payment of wages?

A: Based on various advisories and orders issued by Central

Government / State Governments, the scope of payment of

wages shall extend to regular, casual & contractual workers.

“Workman” as defined under the Industrial Disputes Act 1947

will broadly include any person (including an apprentice)

employed in any industry to do any manual, unskilled, skilled,

technical, operational, clerical or supervisory work for hire or

reward, whether the terms of employment be express or implied,

but excludes those employed mainly in a managerial or

administrative capacity. Also excludes those employed in a

supervisory capacity & draws wages exceeding Ten thousand

Rupees per mensem or exercises.

The Code on Wages Act, 2019 gained presidential assent on

August 08, 2019. However, the Government is yet to notify the

effective date of the Code coming into force.

Under the Code of Wages 2019 sales promotion employees as

defined in clause (d) of section 2 of the Sales Promotion

Employees (Conditions of Service) Act, 1976 are also included.

However, the Code excludes Apprentice as defined under clause

(aa) of section 2 of the Apprentices Act, 1961 and also excludes a

person employed in a supervisory capacity drawing wage of

exceeding fifteen thousand rupees per month or an amount as

may be notified by the Central Government from time to time.



Q4: What is the scope of “wages” for the purpose of

payment to workers?

A: As per the definition of “wages” under the Industrial

Disputes Act 1947, "wages" means all remuneration capable

of being expressed in terms of money, which would, if the terms

of employment, expressed or implied, were fulfilled, be payable

to a workman in respect of his employment or of work done in

such employment, and includes dearness allowance; value of any

house accommodation, or of supply of light, water, medical

attendance or other amenity or of any service or of any

concessional supply of food-grains or other articles; any travelling

concession; any commission payable on the promotion of sales or

business or both; but does not include any bonus; any

contribution paid or payable by the employer to any pension fund

or provident fund or for the benefit of the workman under any

law for the time being in force; any gratuity payable on the

termination of his service;

Under the Code of Wages 2019, wages include basic pay,

dearness allowance and retaining allowance only and excludes

any bonus, the value of any house-accommodation, any

contribution paid by the employer to any pension or provident

fund, any conveyance allowance or the value of any travelling

concession; house rent allowance; any award or settlement by

court/tribunal; special expenses, overtime allowance; commission,

gratuity, retrenchment compensation etc.



Q5: By what date the wages are required to be paid?

A: As per the MHA order, the wages are to be paid on the due

date. The due date shall be as prevalent for specific

establishment and in any case by 7th/10th day of subsequent

month for establishment employing less than / more than 1000

employees respectively as prescribed under The Payment of

Wages Act 1936.

Q6: Can the salaries be reduced or deducted?

A: As per the MHA order, the wages are to be paid on the due

date without any deduction.

Q7: Can the employees be asked to utilize their accrued

annual/privilege leave for absence during lockdown period?

A: It can only be done with the consent of workers. The

employees can be encouraged to utilize their accrued annual /

privilege. Availing leave is an employee’s prerogative and the

employers cannot compel them to adjust accrued annual leave.

Q8: Can the employees of industry exempted from

lockdown period such as essential services provider refuse

to join work?

A: As long as the industry is maintaining the required standards

of safety and health, the workers of such exempted industry is

required to join work.



Q9: Can the employees of essential products industry etc.

exempted from lockdown period refuse to join work?

A: As long as the industry is maintaining the required standards

of safety and health, the workers of such exempted industry is

required to join work.

Q10: Can the employees be laid-off, terminated or

retrenched?

A: Presently, the various advisories are against termination or

retrenchment of employees. “Lay-off” as per Industrial

Disputes Act 1947 includes failure or inability of an employer on

account of natural calamity or for any other connected reason

to give employment to a workman. However, due process of law

needs to be followed and should be considered as last resort.
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Disclaimer: That the above interpretation is to the best of our understanding

and after going through various provisions of law as mentioned above.

Kindly obtain due clarification from all possible sources before acting upon

the above opinion. This opinion is for internal circulation only and should not

in any manner be construed or interpreted as a source or a medium of

advertising or solicitation and neither the contents of this FAQ be construed

as legal service.
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